7 items tagged "fuerza"

  • CONCURRÈNCIA DE L'ENTRENAMENT DE FORÇA I RESISTÈNCIA

    Com hem comentat, tot aquell entrenador amb un mínim de formació ha d’incorporar amb rigor programes de força específics a l’esport en qüestió. Concretament, als esports de resistència, sabemque hi ha moltes possibilitats de que un treball de la força mal plantejat interferisca negativament en l’entrenament específic de resistència, així que hem de prendre mesures i saber com organitzar les sessions per tal d’optimitzar el temps i maximitzar els efectes del treball d’ambdues capacitats físiques. Així, sorgeixen preguntes com: La força abans o després de la resistència? Depén del tipus de força o del de resistència? Millor treballar-les juntes o separar-les? Anem a intentar aclarir com organitzar-ho per a que aquesta interferència negativa o concurrència siga mínima o inexistent, o inclús que siga positiva. Ací van algunes premisses:

  • EFECTO DEL ENTRENAMIENTO DE FUERZA EN LAS CARACTERÍSTICAS NEUROMUSCULARES Y EL RITMO DURANTE UNA CARRERA DE 10 KM

    En un estudio de Damasceno et al. (2015) publicado en la European Journal of Applied Physiology, se analizó el efecto del entrenamiento de la fuerza en 18 corredores aficionados moderadamente entrenados (tiempos en 10km de 35 a 45 min) sin experiencia previa en dicho entrenamiento. Se dividieron en grupo control (CG) y grupo de entrenamiento de fuerza (STG) durante 8 semanas dos veces por semana focalizando el entrenamiento en los extensores de la pierna por ser los principales implicados en la carrera a pie. El programa constaba de 4 ejercicios (media sentadilla, press de piernas, flexión plantar y extensión de rodilla) y de 2 a 3 series descendiendo de unas 8-10 hasta 3-5 repeticiones a medida que avanzaba el programa. Los efectos del entrenamiento se controlaron a partir de un test incremental, un test de velocidad constante, el tiempo en 10km, el test drop jump, 30-s Wingate test y un test de RM, donde la electromiografía fue medida.

    Después del periodo de entrenamiento, la velocidad pico, test una RM y drop jump fueron significativamente superiores en STG. Lo más relevante fue que, a pesar de no mejorar en algunas variables fisiológicas determinantes en resistencia, STG mejoró significativamente respecto a CG el tiempo en 10k y, concretamente, la velocidad en los últimos 2,8km. Así, se vio como CG empeoraba el tiempo en 10k un 0,7% y el STG mejoraba un 2,5%. Previamente se ha demostrado que el sistema neuromuscular es trascendental para mantener altas velocidades de carrera, porque lo que se sugiere que el tipo de entrenamiento realizado provoca mejoras fundamentalmente por adaptaciones neuromusculares.

    Abajo puedes leer el artículo completo.

    PD: como en el artículo no se expone si las repeticiones en cada serie eran máximas o bien estaban determinadas por la pérdida de un porcentaje concreto en la velocidad de ejecución, se lo preguntamos directamente a la principal autora de la investigación que respondió de manera muy amable. Las repeticiones realizadas por los atletas en cada fase de entrenamiento eran máximas basadas en la percepción de esfuerzo, siendo ésta siempre de 19 o 20 (refiriéndose a la Escala de Borg de 6 a 20). Así que la última repetición era realizada con el máximo esfuerzo, pero sin llegar al fallo.

  • EL DAÑO MUSCULAR COMO ENEMIGO DEL RUNNER Y TRAIL RUNNER: NO TE OLVIDES DE LAS SESIONES FUERZA

    Podemos entender como fatiga una reducción significativa de la fuerza generada voluntariamente en el músculo. Por tanto, la fatiga no se representa necesariamente con el hecho de detenerse, sino que también se considera fatiga una bajada de la intensidad, por ligera que sea. Un ejemplo sería tener que caminar en tramos cuando normalmente podríamos correr.

  • FORÇA EN XIQUETS I ADOLESCENTS: CANVI DE CONCEPCIÓ

    Antigament, l’entrenament de força per als xiquets i joves tenia un plantejament més bé conservador, no recomanant-lo en pràcticament cap cas. L’edat en que començava a prescriure’s era després de la pubertat, passant a ser contraindicat en edats primerenques per por sobre tot a efectes perjudicials sobre el desenvolupament ossi i el ple creixement corporal. Lluny d’açò, actualment s’han demostrat beneficis per al creixement, autoestima, maduració, rendiment, prevenció de lesions, millora del perfil greix.... I tot açò més accentuat en dones.  Demostrant-se, a més, que l’estrés que provoca un entrenament de força apropiat pot ser un estímul beneficiós per a l’os i el creixement (la força no para el creixement del xiquet, més bé al contrari).Així que, actualment, podríem dir que hi ha un consens mundial per part dels experts en el que recolzen la participació supervisada de joves en entrenaments de força, i que aquestos programes poden resultar segurs i efectius per a la millora de la salut i el rendiment d’aquest grup de població. 

  • PAUTES PER AL TREBALL DE LA FORÇA EN ESPORTS DE RESISTÈNCIA

    Cada vegada els esportistes de resistència i entrenadors se n’adonen més de la importància i necessitat de treballar la força per a augmentar el rendiment. No obstant, la força, i encara que depén en certa mesura de l’esport, no és un factor directe de rendiment, si no més bé és un limitant d’aquest. Açò vol dir que si no tenim certs valors en algunes manifestacions de la força, no podrem desenvolupar altres factors que sí seran determinants. En funció de l’esport podríem dir que la força pot tindre encara major importància (el cas de l’esportista de trail, per exemple), però anem a veure unes recomanacions comuns i generals que deguem d’atendre a l’hora de planificar.

  • PER QUÈ L'ESPORTISTA DE RESISTÈNCIA HA D'ENTRENAR LA FORÇA?

    Com hem comentat en l’entrada anterior, ja quasi ningú dubta de la utilitat i necessitat de treballar la força en qualsevol esport. Però, per què és important als esports de resistència?

  • SENTADILLA: REFLEXIONES Y APLICACIONES PRÁCTICAS

    La sentadilla es un ejercicio altamente utilizado por entrenadores y deportistas que implica de manera coordinada grandes grupos musculares: glúteo mayor, cuádriceps e isquiotibiales en la extensión de cadera y rodilla; gemelos en la extensión de tobillo; y también la musculatura estabilizadora y fijadora del core, sobre todo los extensores de la columna y cuadrado lumbar. Todo ello hace que tenga una gran transferencia hacia muchos gestos competitivos y por ello sea tan interesante.

EasyTagCloud v2.8

Facebook

Newsletter